Koencim Q10 za kožo mladostnega videza

Četudi koencim Q10 za kožo zaradi njegovega imena pogosto zamenjujemo z vitamini, njegova podobnost z njimi ni le v poimenovanju – tako kot vitamini je namreč tudi ta za življenje živih bitij izjemnega pomena. Koencim Q10 ima osrednjo vlogo pri tvorbi celične energije, pomemben pa je zlasti kot močen antioksidant. Kot tak namreč ne le, da varuje celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, temveč deluje tudi kot regenerator drugih antioksidantov. Zaradi tovrstnih učinkov je priljubljena sestavina različnih kozmetičnih izdelkov, namenjenih zreli koži, koencim Q10 za kožo namreč učinkovito zmanjša videz gub in starostnih peg ter upočasni njeno staranje.

Zakaj je koencim Q10 za kožo tako pomemben?

Koencim Q10, znan tudi pod imenom ubikinon, je v naših telesih naravno prisoten, in četudi ga je moč v telo vnesti z uravnoteženo prehrano – vsebujejo ga predvsem živila živalskega izvora – sposobnost telesa za njegovo sintezo z leti močno upada. Njegovega pomanjkanja pa ne zaznamo le v slabšemu počutju in utrujenosti, temveč tudi svojem videzu. Ubikinon namreč pomaga celicam pri izgradnji kolagena in elastina ter na tak način pripomore k zmanjšanju drobnih gub, ker zlahka prodre v kožo, pa je njegova sposobnost regeneracije celic učinkovitejša kot pri nekaterih drugih antioksidantih. Prav tako učinkovito pomaga obnavljati od sonca poškodovano kožo ter deluje dlje kot drugi vitamini s podobnimi učinki.

koencim Q10
Koencim Q10 lahko pripomore k hitrejši obnovi od sonca poškodovane kože

Kdaj so potrebe po ubikinonu povečane?

Ker koencim Q10 izboljša delovanje srca kot tudi splošno zdravstveno stanje, je povečanje njegovega vnosa priporočljivo zlasti za kronične bolnike – na gre za ljudi s srčnimi obolenji ali nevrološkimi motnjami. Ker ga naše telo z leti več ne proizvaja tako učinkovito kot v mladosti, mu morajo več pozornosti nameniti starejši ljudje, do dodatnega pomanjkanja pa neredko pride tudi ob jemanju nekaterih zdravil, kot so denimo zdravila za zniževanje ravni holesterola v krvi. Njegovo pomanjkanje lahko nadomestimo z ustrezno prehrano ali pa z jemanjem prehranskih dopolnil.

Preberite si še naslednji članek: Potreba po razvoju osebnosti pri vsakem človeku

Proces osebne rasti je lahko včasih zahteven, vendar je tudi izjemno koristen. Ko delamo na sebi in uvajamo pozitivne spremembe, vidimo sadove svojega dela v vsakdanjem življenju. Počutimo se srečnejši, bolj zadovoljni in izpolnjeni. Morda bomo ugotovili tudi, da se bolje razumemo z drugimi ljudmi in z njimi navezujemo globlje stike.

Sardine, govedina … ali prehranska dopolnila?

Koencim Q10 se v večjih količinah nahaja zlasti v hrani živalskega izvora, predvsem v ribah, govedini, svinjini ter v organih, ki imajo večje energetske potrebe – v srcu, ledvicah ali jetrih. Vsebujejo ga tudi nekatera rastlinska olja, sojino in repično denimo, manjše količine ubikinona pa najdemo tudi v oreščkih in nekaterih zelenjavi. Ob povečanih potrebah – v starosti ali času bolezni – zato velja poseči po ustreznih prehranskih dopolnilih, s katerimi bomo poskrbeli za njegov zadosten vnos, nanj pa bi poleg starostnikov, kroničnih bolnikov in fizično aktivnejših ljudje morali pomisliti zlasti ljudje, ki se prehranjujejo pretežno s hrano rastlinskega izvora.

Preberite še članek Martinina Zgodba Z Magnezijevim Kloridom.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top