Konopljini proteini in njihova uporaba

Konoplja velja za neverjetno vsestransko rastlino. Že vrsto let jo ljudje uporabljamo za najrazličnejše namene. Koristi konoplje so bile nekoč neomejene. Uporabljala se je na primer za tkanje, za prehranjevanje, izdelovanje papirja, v medicini. Možno jo je uporabljati tudi kot gradbeni material, za avtomobilske plošče in ne nazadnje kot možno biogorivo.

Večina med vami jo uporablja v prehranjevanju. To pomeni, da imate doma na kuhinjskih policah na primer konopljina semena, konopljino olje, zelo priljubljeni so tudi konopljini proteini. Slednji vsebujejo vse esencialne aminokisline, visok delež netopnih vlaknin, omega maščobne kisline in še veliko drugih koristnih hranil.

Odličen prehranski dodatek za vegane in vegetarijance

Konopljini proteini, ki imajo okus po oreščkih, so zelo bogat vir beljakovin. Vključujejo namreč vseh 9 aminokislin in so posledično izvrstni prehranski dodatek za vegane in vegetarijance.

Proteini in konoplje veljajo za zelo hranljiv izdelek. So lahko prebavljivi in omogočajo edinstveno energijo. So odličen vir antioksidantov in mineralov, predvsem železa in magnezija.

Za koga so konopljini proteini najboljša izbira?

Ker proteini konoplje prinašajo številne koristi, so dobra izbira zlasti za športnike, predvsem po njihovi vadbi. Zaužijejo jih lahko v smutijih in drugih napitkih. Njihove razvejane aminokisline lahko zelo dobro pripomorejo k bolj hitri regeneraciji pa tudi k boljši mišični rasti.

konopljini proteini za smuti
Konopljini proteini se dajo dobro zmešati in so odličen vir veganskih beljakovin, če iščete spodbudo pred ali po vadbi. Vmešate jih lahko vmešate v jogurt ali smuti, ali pa naredite proteinske ploščice. Poleg tega se jih da uporabiti še v nešteto zdravih in okusnih receptih.

Konopljini proteini so prav tako lahko zelo hranljiv nadomestek za obrok. Posledično so priporočljivi za vse tiste, ki se borijo z odvečnimi kilogrami. Raziskave so namreč pokazale, da lahko uživanje semen iz konoplje pripomore k bolj učinkoviti izgubi kilogramov. Za slednje je seveda odgovorna predvsem visoka vsebnost beljakovin, omega 3 maščobne kisline ter vlaknine. Vse to naj bi dobro pospeševalo metabolizem in pomagalo k boljšemu izgorevanju maščob.

Ključna prednost proteinov iz konoplje

Ena od bistvenih prednosti konopljinih proteinov je v tem, da torej niso izolirani od drugih hranilnih snovi, saj so dostopni v obliki, ki vam jo je namenila narava.

YouTube video
Kaj so konopljini proteini in zdravstvene koristi, ki jih dobimo z uživanjem konopljinih proteinov

Skupaj z ostalimi hranili torej konopljini proteini zelo ugodno vplivajo na kožo, lase, oči, imunski sistem in na prebavo. Njihova visoka vsebnost topnih in netopnih prehranskih vlaknin deluje kot odličen čistilec črevesja in odlično prispeva k višjemu vnosu vlaknin. Te pa pomagajo k boljši prebavi in iz črevesja odstranjujejo toksine.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top