Zakaj je pametno jemati B kompleks?

Ste vedeli, da vitamin B ne predstavlja samo enega vitamina. S to črko namreč poimenujemo celo skupino vitaminov. Prav vsak od njih pa ima svoje ime. Označeni so torej s črko B, poleg je pripisana številka. Skupno pa jih lahko poimenujemo kar B kompleks.

Večina teh vitaminov ima zelo pomembno vlogo v našem telesu. Pomagajo na primer učinkovito porabljati energijo iz zaužite hrane. Lahko rečemo, da B kompleks skrbi za nastajanje energije, in da zaužita hrana lahko hitreje pride do končnega cilja.

Kdaj je bil odkrit B kompleks oziroma vitamini skupine B?

Odkritje vitaminov skupine B se je pojavilo že v 19. stoletju. Povezano je s takrat še neznano boleznijo beriberi. Zanjo je značilno, da povzroča motnje v delovanju živčevja, obtočil ter srca. Najprej so bili prepričani, da gre samo za eno snov. Posledično so jo poimenovali kar vitamin B. Kasneje pa se je izkazalo, da gre za skupino različnih vitaminov. Pričeli so jih označevati s številkami B1, B2 …

Obstaja več različnih B vitaminov in načinov konzumacije

Zakaj so vitamini skupine B tako zelo pomembni?

B kompleks sodeluje pri preprečevanju anemije in je pomemben za normalno delovanje živčnega sistema pa tudi hormonske dejavnosti. Na učinkovit način znižuje tveganje za raka trebušne slinavke, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje presnovo in ohranja našo kožo zdravo, ne nazadnje dobro skrbi za mišično napetost.

Izberite izdelek iz skupine B vitaminov, ki vam najbolj ustreza

Med vitamine B prištevamo B1 ali tiamin, B2 ali riboflavin, B3 ali niacin, B5 ali pantotensko kislino, B6 ali piridoksin, B9 ali folno kislino, B12 ali kobalamin.

B1 naše telo potrebuje za usklajeno delovanje živčnega sistema

V B kompleks sodi tudi B1 oziroma tiamin. Naše telo ga potrebuje za dobro usklajeno delovanje živčnega sistema. Ker so zaloge tiamina praviloma v našem telesu dokaj majhne, moramo poskrbeti za redno uživanje. K še boljši absorpciji tovrstnega vitamina dokazano pripomore vitamin C ter še drugi vitamini skupine B. Absorpcijo pa lahko na primer precej ovira uživanje kave, sušija, nekaterih čajev, zdravila proti prebavnim motnjam.

Preberite si še naslednji članek: Zobne luske se lahko uporabijo tudi v lepotne namene

Zobne luske so praviloma narejene iz keramike. Poleg beljenja zob so zobne luske najpopularnejši in najhitrejši način za lep izgled zob pacientov povsod po svetu.

Ugodni učinki vitamina B1 pa so na primer boljši spomin, manjša želja po sladkem, počasnejši razvoj multiple skleroze, zmanjšana možnost za razvoj nekaterih bolezni, ki so povezane s staranjem, na primer Alzheimerjeva bolezen.

Kar se tiče vloge vitaminov pri krepitvi imunskega sistema, verjetno najprej vsi pomislite na vnos vitamina C, prav tako vnos B kompleksa in D vitamina. Pogosto pa pozabljamo, da ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema tudi cink. Preberite več!

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top