Športna oblačila za različne vrste telesnih vadb

Športna oblačila se danes najpogosteje uporabljajo za najrazličnejše telesne vadbe. Prav tako se nosijo doma ali pa zlasti zaradi večjega udobja. Na sploh mora biti oblačilo za šport čim lažje, udobno, da se lahko v njem normalno brez omejitev gibamo. Pomembno je tudi, da je takšna vrsta oblačila pralna.

Pri izbiri športnih oblačil torej ne smemo imeti v mislih samo modnih smernic. Pametna izbira je v nekaterih vremenskih razmerah zelo pomemben, če ne kar odločilen dejavnik. Ključno je, kaj med vadbo v določenih pogojih nosimo na koži, in ne toliko, kaj oblečemo navzven.

Oblačila za tekače

Navadno tekač ne potrebuje drugega kot pa le tekaške copate, kratke hlače ter majico. V vročem vremenu mora biti majica iz čim bolj poroznih materialov. Med tekom se namreč ustvarja velika količina toplote. Ob hudem vetru ali močnem deževju pa je zelo dobrodošla še najlonska vetrovka. Ta odlično ščiti pred preveliko izgubo toplote.

Športna oblačila za tek
Športna oblačila za tek ob lepem vremenu

Oblačila za hojo

Pri izbiri oblačil za hojo v resnici ni velikih zahtev. Pomembno je, da tovrstna športna oblačila niso preveč ohlapna, da nas med hojo ne motijo. Še posebej to velja za hlače. Priporočajo pa se zlasti naravne tkanine in slojevito oblačenje. Ko nam je prevroče, se lahko v tem primeru slečemo.

YouTube video

Pri nakupovanju oblačil za trening je dobro poseči po spodnjem perilu, majici in hlačah, ki so izdelani iz posebnih sintetičnih vlaken. Ta morajo biti mehka ter omogočati hitro odvajanje vlage, da je telo uporabnika ves čas primerno suho. Vrhnja športna oblačila pa naj bodo zračna in vodoodporna.

Oblačila za aerobiko

Športna oblačila, namenjena aerobiki, naj bodo primerno izbrana z vidika tekstilnega materiala, iz katerega so izdelana. Oblačila za aerobiko naj bodo narejena iz bombaža ali pa iz mikrovlaken. V tem primeru se je treba izogibati sintetičnemu tekstilu.

Oblačila se morajo v tem primeru dobro prilegati telesu, a v nobenem primeru ne smejo vezati ali tiščati. Prav tako tovrstna športna oblačila ne smejo biti prevelika ali preveč ohlapna. V vsakem primeru morajo uporabnikom zagotoviti neovirano gibanje.

Vsekakor se od oblačil za šport v prvi vrsti pričakuje tudi sama funkcionalnost. Počutje, ki ga nudijo takšna oblačila, je namreč izjemnega pomena.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top