Akumulator napaja električne komponente v avtu

Redni tehnični pregledi jeklenega konjička so izredno pomembni iz več razlogov. Brezhibno tehnično delovanje predela motorja, podvozja, električnega sistema in raznih komponent omogočajo brezskrbno vožnjo. Poznavanje osnovnih komponent v avtomobilu omogoča vsakemu vozniku veliko prednost. Z malenkost znanja o delovanju našega vozila lahko hitreje opazimo napake in zamenjamo avto dele, ki so iztrošeni. Pogosto spregledana komponenta je akumulator za avto, ki opravlja več nalog hkrati. Če ne deluje dobro, bomo s težavo zagnali motor v avtu. Obenem pa tvegamo poškodbo električnih komponent, ker ne bodo imele na voljo dovoljšne količine električne napetosti.

Katere naloge opravlja akumulator v avtu?

Dandanes imajo avtomobili vgrajene ogromno elektronike. Navigacijske naprave, radiji, potovalni računalniki in podobno zahtevajo stabilno električno napetost. Naloga akumulatorja je, da poskrbi za neprekinjen in stabilen tok električne energije za vse prej omenjene in druge komponente. Igra pa tudi ključno vlogo pri zagonu motorja. Dobro delujoč akumulator mora imeti dovolj visoko napetost za pravilno delovanje. 

Akumulatorji v sodobnih avtomobilih skrbijo za zaganjanje motorja in ustvarjajo isker na svečkah bencinskih motorjev. Elektrika iz njihovih celic pa napaja tudi avtomobilske računalnike in kontrolne enote.

Svečke za motor potrebujejo dovolj zagonskega električnega toka za ustvarjanje iskre. Tako se vžge mešanica goriva in kisika v batih motorja. To pa povzroči, da se prične proces notranjega izgorevanja goriva.

Avtomobilski akumulatorji zanesljivo delujejo 3-5 let

Skoraj vsi novejši avtomobili imajo vgrajene senzorje za zaznavanje nedelujočih ali slabo delujočih komponent. Zato lahko zaznajo slabo delujoč avtomobilski akumulator s prenizko napetostjo. Je pa res, da nimajo vsa vozila omenjenega senzorja. 

YouTube video
3 testi akumulatorja: test dinama, test kapacitete in obremenilni test ob vžigu motorja.

Povprečna življenjska doba, ki jo imajo avtomobilski akumulatorji je približno 3-5 let. Lahko tudi več, vendar po tem času nivo napetosti upade do te mere, da niso več zanesljivi. Priporočeno je, da preverimo njihovo delovanje pri lokalnem avtomehaniku ali z napravo za preverjanje napetosti oziroma polnjenje.

Znaki slabo delujočega akumulatorja

Skoraj vsak mehanični ali elektronski avto del prej ali slej prične prikazovati znake okvare. To je dobro, saj se lahko odzovemo na težave, ne da bi nam avtomobil prenehal delovati. Tudi avtomobilski akumulatorji niso drugačni. Ko nimajo več sposobnosti ohranjati dovolj visoke napetosti, lahko opazimo različne simptome. Te simptomi pa so:

  • Težavni zagon motorja
  • Nezmožnost zagona motorja
  • Slabo delujoče električne komponente v vozilu
  • Klikajoč zvok pri zagonu motorja

Priporočeno je, da uporabljamo akumulator največ 5 let. To velja v primeru, da deluje dobro in nam ne povzroča težav. Pri nakupu novega pa se držimo priznanih proizvajalcev. Vedno je tudi dobro se prepričati o letnici izdelave akumulatorja in dolžini garancije, ki jo zagotavlja proizvajalec. Pri prvih opaznih simptomih slabo delujoče avtomobilske baterije je potrebna čimprejšnja zamenjava. Mogoče pa je tudi, da je kaj narobe z alternatorjem v motorju, ki je komponenta za napajanje akumulatorja v avtu. Mehanični pregled vozila pri lokalnem mehaniku nam lahko pove veliko o možnih napakah in drugih težavah, ki jih je potrebno odpraviti.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top