Ogledala za avto – kako jih pravilno nastaviti

Ne glede na to, koliko je staro vaše vozilo, ima zagotovo tudi stransko ogledalo. Dandanes namreč ne poznamo več vozil brez tovrstnih ogledal. Sicer pa se moramo v prvi vrsti dobro zavedati, da ogledalo za avto ne sodi med dodatke, temveč je takšna oprema vključena v serijsko opremo. Ima namreč ključni pomen pri omogočanju varne vožnje. Poglavitna naloga avto ogledal je odsevanje dogajanja v okolici. Tega je treba nujno spremljati. Ne nazadnje pa avtomobilska ogledala zagotavljajo tudi varno prehitevanje, menjavanje pasov ter so nepogrešljiva pri parkiranju.

Ogledala za avto uvrščamo v tri osnovne kategorije. To so stranska ogledala, vzvratno ogledalo in ogledala za vleko. Prvi tip kaže oba boka vozila ter vozila na sosednjih pasovih za vami; v drugi vrsti avto ogledala lahko vidite zadnji del avtomobila ter vozila, ki so direktno za vami. Ogledala za vleko daljših prikolic pa služijo kot podaljšana stranska ogledala. Tovorna vozila imajo v ta namen še 2 vrsti ogledal, in sicer na boku.

Precejšnja vizualna sprememba ogledal za avto skozi čas

Avtomobilska zrcala so se v resnici od začetka pa do danes kar precej spremenila, zlasti kar se tiče samega izgleda. Kljub temu pa še danes ogledalo za avto v prvi vrsti služi istemu namenu. Zagotavlja namreč varne vožnje za vse potnike oziroma udeležence v prometu.

Stransko ogledalo za Ferrari
Stransko ogledalo za avto se barvno usklajuje z barvo avtomobila

Z ogledali torej v avtu med vožnjo lahko dosežete popoln nadzor nad prometom, tudi za samim vozilom. Posledično lahko precej lažje odreagirate na reakcije drugih voznikov. Kako zelo ste pravzaprav odvisni od tovrstne avto opreme, pa na žalost spoznate šele tedaj, ko vam ogledala v avtu ne služijo ravno najbolje.

Dobra skrb za avtomobilska ogledala

Kot voznik morate vedno dovolj dobro poskrbeti, da so prav vsa ogledala v avtu dovolj dobro očiščena ter seveda tudi pravilno usmerjena oziroma nameščena. Ob morebitnih poškodbi je treba prav vsako vrsto ogledala v avtu nujno zamenjati za novo. Na takšen način boste sebi pa tudi svojim sopotnikom ter drugim udeležencem v prometu omogočili večjo varnost.

YouTube video
Kako prilagoditi ogledalo za avto za odpravo mrtvih kotov

Pravilna namestitev notranjih in zunanjih avto ogledal

Vsakič, ko sedete za volan, nujni poskrbite, da so tako notranja kot tudi zunanja ogledala na avtomobilu povsem pravilno nameščena. Prilagoditi jih morate glede na svoj položaj. Ni prav posebnega pravila, ki bi vam posebej narekovalo, za koliko centimetrov morajo biti ogledala pomaknjena navzdol, navzgor, levo ali pa desno. Najpomembneje je, da imate kot voznik optimalen pogled na dogajanje, in to tako s sprednje, stranske kot tudi zadnje strani.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top