Reševanje podatkov iz različnih spominskih medijev

Moderni računalniki delujejo veliko bolj zanesljivo, kot so nekoč. Izboljšave v izdelavi komponent so naredile veliko, kar se tiče povečanja življenjske dobe osnovnih plošč, napajalnikov, procesorjev ipd. Kljub temu pa je računalnik izpostavljen številnim nevarnostim, ki nam lahko onemogočijo dostop do podatkov. Trdi diski, SSD-ji in drugi spominski mediji hranijo ogromno količino podatkov. Tako nam ob okvari računalnika reševanje izgubljenih podatkov povrne ključne elemente, kot so gesla, pisarniške datoteke, slike, glasbo in druge digitalne vsebine.

Ko pride do okvare medija za shranjevanje, je podatke z njega težko obnoviti. To še posebej velja, če je medij poškodovan ali pokvarjen.

Spominski mediji imajo omejeno življenjsko dobo

Dolgo časa je veljalo, da so trdi diski izredno zanesljivi. To je še dandanes res, vendar so SSD diski veliko hitrejši. Načeloma pa niso bolj zanesljivi, saj imajo omejeno število zapisov in branj. Te omejitve povprečni uporabnik ne bo nikoli dosegel. Se pa lahko zgodi, da se SSD disk med delovanjem prične pregrevati. To ni nepogost pojav, saj se notranjost ohišja računalnika lahko hitro segreje. NVMe in drugi SSD-ji pa se že sami po sebi med delovanjem močno segrevajo, kar jim zmanjša življenjsko dobo.

Trdi diski pa tudi ne delujejo dolgo in zanesljivo, če so izpostavljeni visoki vročini. V vsakem primeru lahko pride do okvare, če nimamo v notranjosti računalnika primerno poskrbljeno za hlajenje komponent. Če računalnik nepričakovano postane neodziven, je velika verjetnost, da bomo potrebovali reševanje izgubljenih podatkov z diska, SSD-ja ali drugega spominskega medija.

Virusi lahko izbrišejo podatke

Vedno večja nevarnost za podjetja in posamezne uporabnike predstavljajo virusi. Mnogo spletnih strani nas privabi, da namestimo na naš računalnik določeno aplikacijo. Ta pa v sebi skriva enega ali več virusov, ki jih neopazno namesti v naš operacijski sistem. Enako velja za odpiranje elektronskih sporočil od neznanih pošiljateljev. Virus lahko popolnoma onesposobi računalnik na katerem je nameščen. V hujših primerih pa uniči ali zašifrira podatke na celotnem službenem ali domačem omrežju. V primeru virusov je mogoče z reševanjem izgubljenih podatkov povrniti izbrisane informacije.

Antivirsni programi in požarni zid nam nudijo določeno zaščito pred virusi, vendar ni nujno, da nas obvarujejo vseh nevarnosti. Najbolje je, da prakticiramo previdnost in se izogibamo nepoznanim spletnim stranem ter aplikacijam. Pametno pa je tudi, če ne odpiramo elektronske pošte, katere izvora ne poznamo.

YouTube video

Povrnitev podatkov iz fizično poškodovanih spominskih medijev

Vsakemu se lahko zgodi, da se računalnik poškoduje, zaradi enega ali drugega razloga. Fizične poškodbe trdih diskov so pogosto katastrofalne, saj pride do mikro poškodb magnetnih plošč, bralno/pisalne roke ali elektro motorčka. SSD diski niso tako občutljivi na fizične poškodbe, razen v primeru, da se odlomijo ali uničijo spominski čipi. Neglede na okvaro, je reševanje izgubljenih podatkov mogoče. Tehniki v računalniškem servisu bodo naš medij pregledali in podali oceno o uspešnosti reševanja in tudi ceni. Priporočljivo je, da na servis odnesemo celoten računalnik, če je to mogoče, saj bomo tako zagotovili, da bodo odpravljene tudi druge možne strojne napake.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top