Motorno olje za gladko delovanje našega avtomobila

Motorno olje za gladko delovanje našega avtomobila

Lahko bi rekli, da je motorno olje življenjska tekočina našega avtomobila. Menjava motornega olja je nujen del vzdrževanja vsakega avtomobila. Skrbi, da vse mehanične komponente v motorju delujejo brezhibno. Obenem pa se tako zavarujemo pred nepotrebnimi in dragimi poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi starega in izrabljenega olja. V tem članku se bomo posvetili vsem razlogom, zakaj je potrebno redno menjavati to dragoceno tekočino.

Olje potrebuje vsak motor z notranjim izgorevanjem

Dandanes večina avtomobilov uporablja motor z notranjim izgorevanjem. To je dokaj kompleksna in občutljiva tehnologija, ki zahteva, da je med delovanjem dobro naoljena. Menjava olja za motor nam tako prinese številne prednosti, kot so:

  • Preprečuje frikcijo mehaničnih komponent
  • Izboljša delovanje z mazivnostjo
  • Preprečuje izrabo in poškodbe delov motorja

Obenem pa motorna olja delujejo, kot čistilo. Če izberemo kvalitetno znamko, bo olje delovalo kot čistilo, ki bo odstranilo obloge in drugo nesnago v ključnih delih motorja.

Zamenjajmo tudi oljni filter

Poleg zamenjave olja je potrebno zamenjati tudi oljni filter. Ta skrbi, da v motor ne pridejo nečistoče in drugi delci, ki bi lahko poškodovali motor. V vsakem primeru pa bomo z menjavo uživali v skritih prednostih, ki jih bodo izkušeni vozniki takoj opazili. Te prednosti so:

  • Boljša zmogljivost našega avtomobila
  • Hitrejši pospeški
  • Bolj tiho delovanje motorja

Vse to pride iz boljšega delovanja komponent v motorju, ki jih menjava olja prinese. To lahko dosežemo na starejših in tudi novih vozilih vseh vrst.

Zmanjšanje porabe goriva

Veliko ljudi ne ve, da nam redna menjava olja lahko pomaga pri nižji porabi goriva. Temu je večinoma tako, saj bo naš motor deloval tekoče. S tem mislimo, da ne bo prihajalo do frikcije med premikajočimi se deli. Obenem pa lahko tudi zaščitimo naš motor pred korozijo, ki jo naredi kondenzacija. To je v bistvu glavni razlog, zakaj potrebujemo menjavo motornega olja kot del rednega vzdrževanja.

Kdaj potrebujemo zamenjavo olja?

Skoraj vsi moderni avtomobili imajo števec, ki nas opozori, ko potrebujemo zamenjavo olja. Najboljša praksa pa je, da to storimo preden nas na to opozori računalnik v vozilu. Večina modernih avtomobilov lahko prevozi okoli 5000 kilometrov brez menjave. Res je, da olje na pogled po toliko prevoženih kilometrih izgleda čisto dobro, vendar počasi izgublja vse karakteristike, ki ščitijo naš motor pred poškodbami.

Nova motorna olja so lahko različne vrste. Med najbolj pogoste štejemo:

  • Konvencionalna olja

Najbolj ugodna in cenovno dostopna različica, ki jo lahko dobimo skoraj kjerkoli. Tako olje moramo redno menjavati, saj nima dolge življenjske dobe.

  • Polno-Sintentična olja

Narejena z najnovejšo tehnologijo. Mišljena za novejše avtomobile, ki imajo tehnološko izpopolnjene motorje in potrebujejo le najboljše

  • Sintetična mešanica olj

To so navadna olja, ki jih pomešajo s sintetičnimi. So srednja pot med polno-sintetičnimi in konvencionalnimi izbirami. Imajo prednosti obeh in so cenejša kot dražje izvedbe.

  • Olje za starejše avtomobile

Mišljena za starejše avtomobile, ki imajo več kot 120.000 kilometrov na števcu. Narejena so, da varujejo motorje pri starejših avtomobilih.

Za najboljšo izbiro motornih olj lahko obiščemo spletno stran silux.si, kjer imajo vse,  kar potrebujemo, da vzdržujemo naše vozilo.

Temnenje stekel. Prepričani smo, da tudi vi poznate z občutek vsiljevanja tujih pogledov v vaše vozilo, prav gotovo se vam je že zgodilo, da ste dragocenosti pomotoma ležati v vašem avtomobilu. Preberi več …

V isti kategoriji:

COMMENTS