ERG ventil za omejevanje izpuhov dušikovih oksidov

ERG ventil za omejevanje izpuhov dušikovih oksidov

Vemo, da imata vgradnja EGR ventila in tudi vzpostavitev vračanja izpušnih plinov v proces ponovnega zgorevanja številne prednosti, ki vam jih v nadaljevanju tudi predstavljamo. V prvi vrsti pa gre za znižanje deleža dušikovih oksidov v izpušnem plinu.

Lahko rečemo, da je EGR ventil poseben varnostni ventil, ki ga uporabljamo pri vozilih. Njegova glavna naloga je, da nadzoruje majhen prehod med zbiralnikom izpušnih plinov in izgorevalnim prostorom. Pri odprtju ventila vakuum potegne izpušne pline skozi ventil v izgorevalni prostor. V nadaljevanju se razredči mešanica zraka in goriva. Pri tem se zavira rast temperature v motorju. Na ta način se omeji nastajanje dušikovih oksidov. Posledično se zmanjšajo še zahteve po oktanih, v nadaljevanju pa se zato zmanjša tudi možnost detonacije zaradi isker.

EGR je pri lastnikih vozil cenjen tudi zato, ker zelo pripomore k moči motorja in zmanjšani porabi goriva.

Računalniško voden ventil

Sodobna tehnologija nam omogoča tudi, da je EGR ventil lahko voden računalniško. Računalnik motorja tako lahko sporoča ventilu, kdaj se lahko odpre in kdaj tudi zapre. To se določa glede na odčitke iz sistema. Tudi naprave za merjenje vsebnosti škodljivih snovi v izpušnih plinih zaznajo tovrstno povišanje dušikovih oksidov.

Če tudi te naprave zaznavajo povečanje tega, potem zlahka lahko sklepamo, da je naš ERG ventil umazan oziroma okvarjen. V takem primeru ga bo potrebno čim prej očistiti ali pa morda celo zamenjati. Najbolje bo, da ponudbo naprej preverite kar v spletni trgovini, ki na spletne prodajne police postavlja najbolj kakovostni EGR ventil, ki je hkrati tudi najbolj poceni. V isti spletni trgovini pa boste lahko izbirali še med številnimi drugimi napravami, ki jih vgrajujemo v svoje avtomobile.

Kaj je kljub vsemu dobro vedeti?

Žal pa ima lahko EGR ventil tudi slabosti, ki jih je prav tako potrebno omeniti.

EGR ventil, ki ga vgradimo v bencinske motorje, lahko doseže znižanje tlačnih izgub motorja, znižanje toplotnih izgub motorja, bolj homogen zgorevalni proces ter nabiranje trdnih delcev na ceveh in EGR ventilu.

Pri dizelskem motorju pa se znižuje učinkovitosti zgorevanja in povečanje trdih delcev v izpušnem plinu, zniževanje življenjske dobe olja in nalaganje saj na ceveh, sesalnem kolektorju in na ventilu.

V isti kategoriji:

COMMENTS