Kakšne oblike spletnega gostovanja so na voljo?

Spletne strani na internetu so med seboj lahko precej različne. Medtem ko so nekatere izjemno obsežne in zelo obiskane, so druge manjše, skorajda nevidne. Na voljo so tudi spletne trgovine, spletni portali, forumi in še bi lahko naštevali. Zaradi njihove različnosti so na voljo tudi različne vrste oziroma oblike spletnega gostovanja.

Gostovanje spletnih strani seveda lahko najdete še pod drugimi izrazi, kot na primer web hosting. Gre za eno in isto storitev. V nadaljevanju nekoliko natančneje predstavljamo štiri različne oblike za gostovanje strani na spletu.

Deljeno gostovanje spletnih strani

Deljeno gostovanje spletnih strani velja za najbolj priljubljeno pa tudi cenovno najbolj dostopno obliko. V tem primeru si en strežnik deli večje število naročnikov. Paketi so med seboj programsko povem ločeni, zato je kakršna koli skrb o motnji delovanja povsem odveč.

Gostovanje spletnih strani
Deljeno gostovanje spletnih strani gre za najbolj pogost način zakupa spletnega prostora

Ker so torej paketi med seboj ločeni, močno obremenjena spletna stran posameznega naročnika ne bo vplivala na delovanje strani drugega naročnika. Za večino uporabnikov je deljeno gostovanje spletnih strani povsem zadovoljiva storitev.

Kaj je reseller gostovanje?

Reseller hosting pa bi lahko uvrstili v povsem svojo kategorijo. V tem primeru gre namreč za to, da kot naročnik zakupite prostor na strežniku – lahko gre za namenski ali pa deljeni strežnik. Pridobljeni prostor se v nadaljevanju razdeli na manjše prostore, ti pa se prodajo končnim naročnikom.

Naročniki s preprodajo storitve tako lahko ustvarjajo tudi dobiček, saj gre pri tej obliki hostinga za nadaljnjo prodajo.

YouTube video
Pojasneno reseller gostovanje

VPS hosting

Pri VPS gostovanju spletnih strani pa gre za tako imenovani virtualni strežnik. To je strežnik znotraj strežnika, ker posameznemu naročniku pripada povsem ločena enota, in sicer z določenim prostorom, procesorjem, polnilnikom in tako dalje.

Celotni strežnik takšnega gostovanja pa sestavlja več takšnih enot. Seveda pa še zdaleč ni nujno, da so posamezne enote med seboj enako glede na samo zmogljivost. VPS gostovanje spletnih strani torej naročniku zagotavlja svobodno izbiro zmogljivosti. Obenem tudi svobodo glede namestitve same programske opreme.

Kaj je namensko gostovanje?

Namensko gostovanje spletnih strani je še najbolj podobno VPS gostovanju, samo da gre v tem primeru za najem oziroma zakup celotnega strežnika. Naročnik v upravljanje namreč ne prejme zgolj dela strežnika, ampak vsega.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top