Kaj morate vedeti in na kaj biti pozorni pri nakupu motorne kosilnice?

Če nameravate kupiti novo motorno kosilnico, je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni. Pomembno je, da preverite material in kakovost kosilnice, ki jo boste kupili. Kovinsko ogrodje je obvezno pri večjih kosilnicah, medtem ko morajo biti plastični dodatki narejeni iz vzdržljive plastike. Pri izbiri moči motorja se morate osredotočiti na velikost kosilnice, teren, ki ga boste kosili in vaše navade pri košnji. Pri kosilnicah s širino reza do 40 cm je potrebno izbrati motor z najmanj 1,8 kW moči, medtem ko bodo kosilnice z večjo širino reza potrebovale 3,5 kW ali več.

Kosilnica je nepogrešljiv pripomoček za urejeno zelenico in enostavno košnjo.

Nasveti za moč motorja, širino reza in druge pomembne faktorje

Če ima vaša zelenica naklon, boste potrebovali malo večjo moč motorja. Enako velja tudi, če redko kosite zelenice. Močan motor se ne bo ustavil, v primeru zaraščene površine, kar se lahko zgodi pri premalo močnih motorjih. Poleg tega močnejši motorji zmanjšajo količino ostankov trave na in okoli rezila. Med prvo uporabo motorne kosilnice ne pozabite naliti motornega olja. Pri nakupu motorne kosilnice se lahko posvetujete s prodajalcem, ki vam bo pomagal pri izbiri primerne kosilnice za vaše potrebe in zelenico. Pri izbiri motorne kosilnice morate paziti na več dejavnikov. Eden izmed njih je širina reza, ki se običajno giblje med 40 in 55 centimetri. Manjše kosilnice so bolj okretne in primerne za manjše zelenice z več ovirami, medtem ko so večje kosilnice bolj primerne za košnjo večjih površin, saj lahko opravijo več dela naenkrat.

Kosilnice so lahko s pogonom na zadnja ali sprednja kolesa, priporočljiv je pogon na zadnja kolesa za terene s hribi in klančinami. Poleg tega je priporočljivo, da izberete kosilnico z obvezno gumiranimi kolesi za boljši oprijem in premikanje po površini. Pri nastavitvah višine košnje vam svetujemo, da si izberete kosilnico s centralno nastavitvijo, ki vam bo omogočila enostavno preklapljanje višine košnje. Priporočena dolžina trave pa se giblje med 4 in 6 centimetri, pri čemer je pomembno, da ne odrežete več kot tretjine travne bilke. Pri nakupu kosilnice se lahko posvetujete s prodajalcem, ki vam bo svetoval, kakšna kosilnica bo najbolj primerna za vašo zelenico.

Nasveti za ergonomijo in izbiro načina košnje

Pri nakupu motorne kosilnice je pomembno, da pazite na ergonomijo. Ročaj kosilnice mora biti enostavno prilagodljiv glede na vašo višino, kar bo povečalo udobje med košnjo. Pravilna nastavitev ročaja omogoča potiskanje kosilnice pod pravimi koti in podaljšuje življenjsko dobo naprave. Pri izbiri načina košnje se najpogosteje uporablja košnja z zbiranjem v košaro, ki ohranja zelenico čisto in brez ostankov trave. Ta način je primeren za redkejšo in višjo travo, priporočamo pa kosilnico z večjo košaro, da se jo prazni manjkrat.

YouTube video

Če ste na trdem terenu in želite preprečiti nastanek sledi, ki jih pusti košnja z zbiranjem v košaro, lahko izberete košnjo s stranskim izmetom. V tem primeru ni treba prazniti košare, a morate pokošeno travo čistiti z grabljami. Košnja s mulčenjem je tretji način košnje, ki ohranja hranilne snovi na zelenici in jo naredi gostejšo in lepšo, vendar na površini ostaja pokošena trava. Nekatere motorne kosilnice omogočajo več načinov košnje, zato preverite, kateri način košnje vam ustreza najbolj in ali je kosilnica, ki jo želite kupiti, primerna za ta način košnje.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top