Vrste škarij za živo mejo

Škarje za striženje živih mej in grmovij se napajajo bodisi z elektriko bodisi z bencinom. Med njimi izstopajo električne in akumulatorske škarje za živo mejo. Za večino domačih uporabnikov so električno škarje najboljša izbira, saj so lažje od bencinskih, enostavnejše za uporabo ter bolj prijazne do okolja. Poleg tega so cenovno dostopnejše in manj hrupne. Električne škarje se tudi lažje zaženejo in zahtevajo manj vzdrževanja v primerjavi z bencinskimi modeli.

Ustvarite svoj zeleni raj s pomočjo škarij za živo mejo.

Raznolikost električnih škarij

Električne škarje za striženje živih mej so na voljo v dveh glavnih izvedbah: žičnih (ki se priključijo na 220-voltno električno omrežje) in brezžičnih (akumulatorskih) modelih. Pri uporabi žičnih škarij boste morali ves čas upravljati tudi s kabelskimi podaljški, kar omejuje doseg vašega dela. Kljub temu imajo številne prednosti, kot so lahkotnost, dostopna cena in primerne so za manjše vrtove. Nasprotno pa akumulatorske škarje izboljšajo delovno izkušnjo, saj se vam med striženjem ne zapleta kabel, in ne potrebujete električnega podaljška. Poleg tega so varnejše, saj ni nevarnosti, da bi prerezali električni kabel med delom.

Izbira med akumulatorskimi in žičnimi škarami

Če je prednost akumulatorskih škarij njihova neodvisnost od vira napajanja, pa imajo tudi svoje omejitve, zlasti v zvezi z avtonomijo delovanja. Če imate obsežen vrt, ki ga je treba striči, so žične električne škarje boljša alternativa, saj jih lahko uporabljate skoraj neomejeno dolgo. Pri izbiri akumulatorskih škarij bodite pozorni na kapaciteto akumulatorja (izraženo v amper urah), saj večja kapaciteta pomeni daljši čas delovanja. Priporočljivo je tudi razmisliti o nakupu dodatnega akumulatorja, ki se bo polnil, medtem ko ne uporabljate škarij. Prednosti akumulatorskih škarij vključujejo svobodo gibanja brez omejevanja z električnim kablom, enostavno uporabo ter priročno shranjevanje.

Bencinske škarje za živo mejo – rešitev za velike vrtove

Če imate obsežen vrt z veliko žive meje, je vredno razmisliti o nakupu bencinskih škarij za živo mejo. Čeprav so dražje in zahtevajo več izkušenj pri uporabi, so odlična izbira za obrezovanje žive meje z debelimi vejami. Bencinske škarje omogočajo premagovanje zahtevnih nalog na vrtu in olajšajo delo, ko se soočate z večjimi izzivi.

Začnite z električnimi škarami

Če se šele podajate v svet obrezovanja živih mej in grmovij, je najbolje začeti z električnimi škarami. Te so lažje za upravljanje in varnejše za začetnike. Električne škarje vam omogočajo, da se naučite osnov striženja žive meje, nato pa, ko postanete vešči njihove uporabe, razmislite o prehodu na bencinske škarje, če boste potrebovali več moči.

Izbira moči glede na potrebe

Kako močne škarje izbrati je odvisno od vrste živih mej, njihove velikosti in obsega. Moč električnih škarij se meri v vatih (W) in se giblje od 400 W do 900 W. Akumulatorske škarje uporabljajo napetost baterij od 18 V do 36 V, medtem ko imajo bencinske škarje delovno kapaciteto od 20 kubičnih cm do 40 kubičnih cm. Čim večje so te vrednosti, tem zmogljivejše so škarje, kar je ključno za učinkovito obrezovanje vaše žive meje.

YouTube video

Dolg doseg za visoke žive meje

Če imate visoko živo mejo, se soočate s problemom dosega. V tem primeru lahko izbirate med uporabo lestve ali škarij z dolgim dosegom. Priporočamo izbiro škarij z dolgim dosegom, saj so varnejše in enostavnejše za uporabo. Številni modeli teh škarij imajo teleskopske elemente in nastavljive glave, kar vam omogoča, da dosežete vrh vaše žive meje brez težav.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top