Nizkotlačno ali visokotlačno čiščenje fasade – kaj izbrati?

S profesionalnim pranjem pod pritiskom lahko dosežete res dramatične rezultate. Opazovanje, kako se plast umazanije odplakne, je zelo zadovoljivo doživetje. Kadar redno čiščenje fasade ne zadostuje, lahko samo pranje pod pritiskom poskrbi za nakopičeno umazanijo. Pri iskanju čistilnih podjetij lahko naletite na storitve, ki se oglašujejo kot pranje pod pritiskom in nizkotlačno mehko pranje (ang. soft wash). Če ne poznate razlik med temi izrazi, ne skrbite.

Fasade, ki se ne čistijo redno, lahko sčasoma postanejo obarvane in razbarvane, zato jih je težko očistiti in zahtevajo pogostejše pranje.

Kakšna je glavna razlika med nizkotlačnim pranjem in pranjem pod pritiskom?

Primerjava mehkega pranja, pranja pod pritiskom in močnega pranja:
TemperaturaPritiskPrimerno za
Nizkotlačno pranje fasadDo 60 °C500 PSI ali manj
Les, vinil
Visokotlačno pranjeDo 60°C1,500 do 4,400+ PSI
Kamen, dovozne poti
Močno pranjeDo 155°C1,500 do 4,400+ PSIBeton

Glavna razlika med metodami mehkega pranja, močnega pranja in pranja pod pritiskom je temperatura vode in PSI. Pri mehkem pranju strokovnjaki uporabljajo manj zmogljiv PSI. Pri močnem pranju se voda pod visokim pritiskom brizga z vročo vodo, vendar se voda, ki se uporablja za pranje pod pritiskom, ne segreva. Vroča temperatura, ki se uporablja pri močnih pranjih, omogoča lažje prebijanje umazanije in učinkovito čiščenje površin.

Kaj je mehko pranje?

Morda mislite, da mehko pranje nima nobene zveze s pranjem pod pritiskom. Ironično je, da se tlačni pralniki uporabljajo za mehko pranje, vendar so prirejeni tako, da imajo manjši tlak. Pri mehkem pranju se za izpiranje ali čiščenje uporablja manj kot 500 PSI. Konica tlačnega pralnika je zamenjana s konico, ki razširi pršenje, zato se zniža točka pritiska.

Poleg tega se pri mehkem pranju uporabljajo posebno čistilo za fasado za razgradnjo umazanije in organizmov, ki živijo na površinah. Te čistilne raztopine so okolju prijazne in ne odstranjujejo zaščitnih premazov na zunanjosti vašega doma. Metode mehkega pranja imajo v različnih primerih prednost pred pranjem pod pritiskom, vključno s površinami, kot so

  • obloge iz cedrovine
  • obloge iz lesenih plošč
  • štukatura in coquina
  • zunanje leseno pohištvo
  • vinilne obloge

Prednosti mehkega pranja so očitne. Slabost pa je, da manjši pritisk pomeni, da je nekatere površine težje očistiti. Zaradi tega je nižji pritisk hkrati prednost – kar pomeni, da je dober, saj ne povzroča škode – in slabost, saj pomeni, da bo morda potrebno več časa in ponovitev uporabe, da bo površina brez nanosov ali umazanije.

Kaj je tlačno pranje?

Tlačno pranje je izredno učinkovita rešitev za čiščenje različnih površin v domu, pri čemer se v nasprotju z močnim pranjem ne segrevavode. Vendar je tlak še vedno dovolj visok, da je nevaren. Čeprav lastniki hiš morda ne bodo zlahka našli tlačnih čistilnikov s tako visokim PSI, so lahko izdelki, ki so na voljo v velikih trgovinah, s 4 000 PSI še vedno nevarni. Visokotlačni pralniki lahko povzročijo poškodbe oči in modrice.

Ob tem je treba biti posebej previden tudi pri tlačnem pranju hišnih stranic. Biti morate na primerni razdalji, da se izognete obrabi vinilnih oblog, lesenih skodel in drugih vrst občutljivih hišnih oblog. Tlačno pranje je namenjeno čiščenju pohodnih površin, kamnitih poti, vrtnega pohištva itd. Vse, kar je trdo, vendar ima globoke žlebove, v katere se lahko ujema umazanija, je odličen kandidat za pranje pod pritiskom. Gre za odlično ali katastrofalno orodje, odvisno od tega, kdo ga uporablja. Koristi pranja pod pritiskom so v celoti odvisne od usposabljanja in izkušenj osebe, ki izvaja pranje pod pritiskom.

Kaj je močno pranje?

Tlačno pranje (pressure washing) in močno pranje (power washing) zvenita kot isto, vendar obstaja nekaj razlik. Pri strojnem pranju se uporablja ista zamisel, da se voda brizga pod visokim pritiskom, le da z vročo vodo. To pomeni, da se močno pranje, saj vroča voda ne deluje le na saniranje površin, temveč tudi odlično razgrajuje organske snovi.

Močni čistilni stroji stroji so običajno tudi stroji za težje delo. Ti so brez usposabljanja izredno nevarni za vas in vašo lastnino. Poleg tega je močno pranje namenjeno predvsem zunanjemu čiščenju dovoznih poti, kamnitih zidov in grobega betona. Ti stroji so pogostejši v komercialnih in industrijskih okoljih. Edina resnična razlika med pranjem pod pritiskom in močnim pranjem je v vročini.

YouTube video

Električni pralniki lahko dosežejo temperaturo do približno 155 °C, kar je precej nad vreliščem. Če imate akrilna okna, morate vedeti, da je tališče akrila približno nekaj višje , kar je sicer varno, vendar ne upošteva drugih dejavnikov, ki lahko ob nepravilni uporabi močnega pranja vplivajo na celovitost okna.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top