Kaj morate vedeti o avtomobilskih gumah?

O avtomobilskih gumah največ razpravljate v času, ko jih je potrebno zamenjati zaradi zakonskih predpisov. Delimo jih na letne in zimske ter na posebno kategorijo, ki je nekakšna mešanica med letnimi in zimskimi. Med seboj pa se avtomobilske gume razlikujejo tudi po dimenziji, indeksu nosilnosti, indeksu hitrosti ter drugih dodatnih značilnosti. Gume morate izbrati glede na vrsto porabe in specifične zahteve vašega jeklenega konjička. Te so zapisane v homologaciji. Prav tako je pomembno, da ustrezajo trenutnim vremenskim razmeram na cesti.

Izberite najustreznejše gume glede na letni čas

Letne gume

Letne avtomobilske gume so najboljša izbira za sončne dni, ko so ceste suhe. V takšnih pogojih imajo tovrstne gume najboljši oprijem. Njihova stopnja obstojnosti ima neposreden vpliv na to, kako zanesljivi boste z njimi na cesti.

Če želite poskrbeti za največjo mero varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, morate letne gume za avto redno vzdrževati. Obenem morate poskrbeti še za to, da profil letnih gum znaša vsaj 3 milimetre. V nekaterih drugih državah v Evropi in po svetu mora njihov profil znašati najmanj 4 milimetre.

Zavedati se morate, da so letne gume v zimskem času veliko manj varne kot pa sicer. Ko so temperature manjše od 7 stopinj Celzija, letne gume izgubijo večina od lastnosti, za katere je značilno, da vam zagotavljajo varnost na cesti. Narejene so namreč iz drugačnega materiala kot zimske gume.

Zimske gume

Zimske gume so prilagojene za optimalno delovanje v zimskem času oziroma razmerah. Za njih je značilno, da se še posebej dobro obnesejo na snegu in na mokrih površinah. Ker se pri teh gumah še posebej dobro pozna obrabljenost, jih morate nujno redno vzdrževati. Po potrebi jih morate tudi zamenjati. To naredite takrat, ko njihov profil upade pod 3 milimetre. V nasprotnem primeru vam nikakor na bodo mogle omogočati primerne varnosti v cestnem prometu.

Med poletnimi meseci vam uporabo zimskih gum odsvetujemo. Tovrstne gume zelo slabo reagirajo na toplotne vplive. Na pregretem asfaltu se lahko zelo hitro obrabijo. Če jih boste uporabljali poleti, boste z njimi v zimskem času veliko manj varni. Njihova skrajšana življenjska doba vam bo narekovala prisilo zgodnejše menjave. Posledično vas bo to stalo več denarja kot redno sezonsko menjavanje.

Celoletne avtomobilske gume

Med vozniki so vedno bolj priljubljene celoletne gume. Po njih posegate zlasti tisti, ki se ne želite pogosto ukvarjati z menjavanjem gum. S tako izbiro gum boste tako imeli dober nadzor nad svojim vozilom, tako v hladnem kot tudi toplem vremenu. Obenem boste izpolnjevali prav vse zakonske predpise, ki so potrebni v povezavi s sezonsko rabo gum.

YouTube video

Nikakor pa celoletne gume niso primerljive z uporabo letnih pnevmatik v toplejšem delu leta ter zimskih pnevmatik, ko je zunaj mraz. Predstavljajo namreč svojevrsten kompromis.

Tudi za celoletne gume za avto je potrebno, da jih redno preverjamo. Samo na tak način si lahko zagotavljamo visok nivo varnosti za vse udeležence v prometu.

Čemu je namenjen test pnevmatik?

Testi pnevmatik so v prvi vrsti namenjeni temu, da ugotovite, kako zanesljiva je določena blagovna znamka in kako dobro se lahko obnesejo pnevmatike v najrazličnejših situacijah ter razmerah.

Testi za zimske gume in tudi letne gume za avto so zasnovani tako, da določajo njihove prednosti in tudi slabosti. Na ta način se lahko v zelo veliki meri kupcem pomaga izbrati najboljše pnevmatike za njihov avtomobil.

Naj za primer navedemo nemško združenje ADAC. To podjetje vsako leto opravlja testiranja pnevmatik v številnih kategorijah. Med njimi so na primer dež, akvaplaning, obraba, zaviranje, hitrostni preizkus ter podobno.

Kdaj morate zakonsko menjati gume?

Zakonsko predvideno obdobje za menjavo letnih gum za zimske je od 15. 11. do 15. 3. oziroma tako dolgo, dokler v cestnem prometu trajajo zimske razmere. Če tega ne boste upoštevali, vas lahko doleti kazen. Če bodo pristojne osebe ugotovile, da zaradi rabe neustreznih gum na cesti ovirate promet, boste za to plačali tudi do 500 evrov. Obenem vam ne uidejo niti kazenske točke.  Da vas ne bi doletela kazen ali da ne bi povzročili prometne nesreče, se zato za pravočasno odločite za nakup (trgovina Silux). Gume si lahko zamenjate tudi sami. Pri tem se lahko odločite tudi za izposojo orodja pri prijateljih ali pri katerem od ponudnikov – sami lahko naredite marsikaj, morda celo kvalitetneje in ceneje.

Menjava gum še v drugih okoliščinah

Menjava gum je nujna tudi takrat, kadar gume dosežejo starost pet ali več let. Prav tako jih morate nujno zamenjati, ne glede na leta, če so poškodovane in če je njihova obrabljenost že na dokaj visoki ravni.

In kako boste vedeli, kdaj je čas za to? Preverite najprej višino profila gume.

EGR ventil je postal sestavni del tako bencinskih kot dizelskih motorjev z notranjim zgorevanjem po vpeljavi norme EURO 3. Preberi več …

Korita za prtljažnik Gledring – Withcar so narejena iz kakovostnega materiala, ki nudi 5 letno garancijo, material ne drsi in je zaradi svojih certifikatov varen tudi za živali. Preberi več …

Najboljše avtomobilske LED luči H7 delujejo brezhibno, pri tem pa omogočajo boljšo vidljivost, porabijo manj energije in imajo bistveno daljšo dobo delovanja od halogenskih žarnic. Preberite več…

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top