Prepoznajmo alergije pri psih

Naš štirinožni prijatelj je lahko izpostavljen številnim alergijam. Opazimo jih lahko po klasičnih simptomih, kot so prekomerno praskanje, lizanje ali grizenje določenega dela telesa. Povzroči jih lahko prehrana, insekti, alergeni v življenjskem okolju psa ipd. Pogosto so alergije pri psih prisotne v prehrani ali njihovem okolju. Velika verjetnost je, da če vzroka ne prepoznamo in odpravimo, lahko naš pes hudo zboli ali celo umre. Zato je zelo pomembno, da znamo prepoznati glavne simptome, ki nakazujejo na mogoče težave pri našem kosmatincu.

Alergije pri psih in nerazpoloženost
Alergije pri psih so muka za vsakega kosmatinca

Bolhe so pogosto vzrok za nastanek alergij pri psih

Vsako toplejše obdobje v letu prinese s seboj veliko zajedavcev in parazitov, ki so nevarni za našega psa. Pasje bolhe so zelo velik problem, saj se hitro razmnožujejo ter povzročijo veliko nelagodja našim domačim živalim. Veliko ljudi zmotno misli, da bolhe živijo na psu. Temu ni tako, saj se v resnici nahajajo v njegovem življenjskem okolju. Če jih ne odstranimo, pa se lahko zaredijo tudi v našem domu, kar lahko hitro povzroči težave tudi ljudem.

YouTube video
Poceni in naraven način kako se znebiti bolh na psih

Bolhe povzročijo alergije pri psih z grizenjem. Njihova slina povzroči alergijski odziv imunskega sistema psa, ki je lahko blag ali pa zelo resen. Najboljša zaščita je, da uporabljamo pipete proti bolham in druga sredstva, ki jih uničijo ali odženejo z našega hišnega ljubljenčka.

Alergije, ki jih povzroča okolje v katerem pes živi

Izraz inhalacijske alergije je pogosto uporabljen kot drugi izraz za atopijo. To je alergijsko stanje pri psih, ki jih povzroča okolje. Nekateri psi so naravno občutljivi na cvetni prah, pelod trav, plesen, pršice, prah ipd. Nekateri izmed teh pojavov so sezonski, drugi pa se nabirajo v okolju, kjer živi naš pes. 

Simptomi alergij pri psih se lahko izražajo na številne načine. Te pa so:

  • Alergijski bronhitis
  • Praskanje kože
  • Lizanje stopal
  • Praskanje pazduh

Najbolje je, da redno čistimo pesjak in okolje našega psa. Seveda pa je tudi pomembno, da ga ob težavah odpeljemo k veterinarju, ki nam bo najbolje znal pomagati.

Alergije lahko povzroči neprimerna pasja prehrana

Pogosto se zgodi, da nekakovostna prehrana povzroči alergijo pri psih vseh pasem, starosti in velikosti. Proizvajalci generične pasje hrane pogosto zavajajo z deklaracijo hranilnih snovi in dodatkov. Obenem pa konzerve in brikete opremijo z ojačevalci okusov, močnimi konzervansi, barvili ipd. Nekateri izmed teh elementov pasji prebavni sistem ne more predelati, kar povzroči alergijski odziv.

Simptomi alergije, ki jo lahko povzroči prehrana so:

  • Bruhanje
  • Driska
  • Izguba teže
  • Nizek nivo energije
  • Agresivno obnašanje

Priporočeno je, da kupujemo hladno stiskano pasjo hrane, ki je hipoalergena. To pomeni, da ne vsebuje barvil, umetnih konzervansov in drugih snovi, ki lahko povzročijo alergijo pri psih. Kupovanje generične hrane se svetuje samo v primerih, ko mislimo z njo hraniti psa zelo kratek čas. Za dolgotrajno prehranjevanje pa se priporoča uporaba kakovostne prehrane, ki jo lahko zasledimo v številnih spletnih in fizičnih trgovinah za domače živali.

Članki v isti kategoriji:

Scroll to Top
Scroll to Top