Tečaji in izpiti iz slovenskega jezika za tujce

Tečaji in izpiti iz slovenskega jezika za tujce

Slovenijo si za svoj novi dom izbere čedalje več ljudi z najrazličnejših delov sveta. Vsem pa je skupno to, da morajo, če želijo pridobiti pravico do stalnega prebivalstva, opraviti tudi izpit iz znanja slovenskega jezika. Ta poteka na več nivojih, izvajajo pa ga v ustanovah, ki imajo za to posebna pooblastila. Prav tako izvajajo tudi tečaj slovenskega jezika za tujce, ki je priprava na take vrste izpita.

Tovrstni tečaj poteka po posebnem načrtu, ki je najpogosteje temeljito pripravljen vnaprej, vsekakor pa so potrebna tudi številna sprotna prilagajanja. Ta so odvisna tudi od ciljne publike, ki se uči slovenski jezik.

Kje se lahko bolje informiramo o tej vrsti tečaja?

Tečaj slovenskega jezika za tujce je zelo dobro predstavljen tudi na spletnih straneh organizacij, ki ta program oziroma tečaj izvajajo. Tako si lahko kar preko spleta ogledate, kaj vse zajema tak tečaj, koliko časa poteka in kdaj greste lahko tudi na izpit.

Poleg splošnih informacij vas na spletnih straneh čakajo tudi tipični primeri izpitov, ki so tudi rešeni. Pogledate si lahko še ceno takega tečaja.

Tečaj izvajajo profesorji slovenskega jezika

Tečaja slovenskega jezika za tujce vsekakor ne morejo izvajati čisto vsi, pač pa le za to usposobljene osebe. Največkrat to odgovornost prevzamejo profesorji slovenskega jezika, po možnosti takšni, ki obvladajo tudi angleščino ali še kak drug tuj jezik. Tako se namreč lažje sporazumevajo s tujci.  

Razlika med tečajniki

Ljudje, ki obiščejo tečaj slovenskega jezika za tujce, se ne razlikujejo le kulturno, intelektualno in starostno, temveč pridejo tudi z različnim predznanjem. Nekateri so s slovenščino že bili v stiku ali pa govorijo njej podoben jezik (denimo ljudje iz držav bivše Jugoslavije), drugi pa se s slovenščino srečujejo prvič, saj jim je popolna neznanka. Tudi takšnim razlikam se vodje tečajev posebej prilagodijo ter oblikujejo skupine, v katerih so po znanju in dometu primerljivi člani.

V isti kategoriji:

COMMENTS